Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2012 13:50 - Специалистите на климатици, масово мамят българите!
Автор: bezmitove Категория: Други   
Прочетен: 4406 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 24.05.2012 19:43



 Миналата година реших да си взема нов отоплителен уред. Преди това съм ползвал, печка на дърва, акумулираща печка, духалка, радиатор, печка на реотани, абе с една дума доста  различни отоплителни уреди. И започна едно четене по форумите, за да разбера кое е най-ефективно, комфортно, изгодно. Масово навсякъде дори и в специализирани форуми като сеткомбг надделяват експертните мнения, на тези големи специалисти в областта, които казват, че е най-добре в България, хората да се отопляват с климатик. А се оказа, че ДА СЕ ОТОПЛЯВАШ С КЛИМАТИК В БЪЛГАРИЯ Е МНОГО НЕИЗГОДНО! 
Но също така знаем, че това е мода, тенденция, масова практика българите да се отопляват с климатик.
  Интересното е, че дори и аз се подлъгвам до някъде(явно не достатъчно) когато големите специалисти по форумите започнат да изписват едни таблици, едни анализи, едни сравнения, какви големи КОПОВЕ имали климатиците, каква голяма ефективност , направо "Ум да ти зайде". А всъщност всичко това се оказва една ГОЛЯМА ЛЪЖА!!!
Купих си конвектор среден клас, води се френски, ама според мен не е, с 5 г. гаранция, за под 200 лв. И една от най важните харектиристики за него, има ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОРЕГУЛАТОР.
 Минуси-от около 650 до 750 вата консумация на ел.енергия на час се чува леко пукане, ама много леко. Но при това време климатиците на комшиите свистят, бучат, вият...да се чуди човек кога ще излети блока с тези хеликоптери, а още повече как живеят при този шум хората, закупили ги. Няма как да се чуе това леко пукане, при конвектора, което се получава при  честото награвяне и охлаждане( през няколко секунди, например 20 сек. охлаждане, на 15 сек. отопление), освен ако не си близо до уреда.
Другия минус е много леко жужене, което се получава пак при малък диапазон на консумирана ел. енергия, някъде от 550 до 650 вата. Което също не се чува от външния шум, а само като се доближи човек до конвектора.
 Плюсове-тишина, няма духане като при климатика, малко място заема, ниско потребление на ел. енергия., комфорт.
Равносметката за зимния сезон е, под 200 лв, за отопление на една стая, с посочения конвектор( средно по 40 лв. на месец). При средни температури в стаята, дневна 18,5 градуса, нощна 16,5 градуса. 
Стаята е югоизточна, средна, и с това свършват плюсовете.
Минуси относно отоплението са :
Под стаята, на долния етаж комшиите ги нямаше през повечето време, и най-вече в големите студове. От едната страна е кухня, която не се отоплява, от другата коридор на комшиите, от третата хол пак на комшиите, които се ползва от време на време. Четвъртата стена е с голям прозорец със стара дървена дограма. Няма да казвам как духа от там през Зимата.
 Сега да сравня този среден клас конвектор с един среден клас климатик, относно цената, която ще заплатят българските граждани, за уредите и за отоплението. Комфорта няма да го коментирам. На всички вероятно е ясно каква е разликата от естествената конвекция на конвектора, сравнена с духащия и бръмчащ климатик.
Ще направя сметка за 5 г. ползване на тези два уреда. Защото е ясно, че след тези години вече може да се включат и ремонтни разходи, а експлоатационните качества намаляват.
 За конвектора, закупен за 189лв.+5 години по 200лв. на година ел. енергия =
 189 лв.+1000 лв., или общо 1189 лв.
 За среден клас климатик, закупен за 1200 лв. и... едно голямо "И"! И Започвате парите дадени за отопление да ги хвърляте през прозореца, като в онази реклама...но продължението тук е, че отдолу подскачат и ги ловят онези големи специалисти по климатици които са ви говорили или сте чели по форумите, които всъщност работят за вносителите в България на климатици!!!
Това е!
 


Тагове:   климатик,   конвектор,


Гласувай:
1



1. panazea - Климатиците не са и полезни.
09.04.2012 00:41
Завъждат микроби , които въртят из стаята.
Биха могли да се ползват понякога да не умрем от горещина или голям студ.
Най-добра си остава печката с дърва . Грее , красиво пробягват пламъците и се отразяват на тавана. Не се изсушава въздухът. Стопля и в най-големия студ.
цитирай
2. анонимен - Баба паназея пак се изказа компе...
09.04.2012 14:16
Баба паназея пак се изказа компетентно... Печката на дърва изсмуква въздуха от стаята, иначе няма как да гори. А заедно с въздуха изсмуква и влагата. Та, големият въпрос е: ако баба паназея си остави прането до печката, ще успее ли тя да го изсуши или влагата във въздуха - респективно в дрехите - ще си остане...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bezmitove
Категория: Други
Прочетен: 247273
Постинги: 79
Коментари: 268
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930